Od septembra bude v meste znovu fungovať centrum voľného času

11.04.2012 Svidník

Svidník 11. apríla (TASR) – Mesto Svidník po niekoľkých rokoch obnovuje činnosť centra voľného času (CVČ). Vedenie radnice je presvedčené, že tu chýba školské zariadenie, ktoré by koordinovalo pravidelnú i príležitostnú záujmovú činnosť pre deti, mládež, ale aj dospelých. Mestské zastupiteľstvo na zriadenie CVČ v rozpočte mesta vyčlenilo vyše 34.000 eur.
Vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže Mestského úradu vo Svidníku Viera Dercová dnes pre TASR uviedla, že centrum voľného času zaniklo v školskom roku 2004/2005 s tým, že niektoré záujmové útvary presunuli priamo na základné školy. To však podľa vedenia radnice značne obmedzilo jeho činnosť len pre kategóriu detí žiaci základných škôl.
"Získali sme súhlas rezortu školstva a centrum voľného času bude od 1. septembra zaradené do siete škôl a školských zariadení. Bude realizovať činnosť a pravidelné voľnočasové aktivity pre členov záujmových útvarov od troch do 30 rokov," konštatovala vedúca odboru.
Sídlo zariadenia bude v budove Základnej školy na Karpatskej ulici, kde sú voľné priestorové kapacity, sú tu počítačové učebne a nachádzajú sa tu aj dve ihriská. V rámci CVČ by mali pracovať záujmové útvary, ktoré sa budú venovať umeleckým, športovým i turistickým aktivitám.
"Aké konkrétne aktivity to budú, uvidíme v najbližších týždňoch, nakoľko momentálne stále prebieha analýza a zisťovanie záujmu. Navyše bude vypísané výberové konanie na riaditeľa, ktorého úlohou je pripraviť koncepciu fungovania centra," vysvetlila Dercová.
Radnica počíta s tým, že sa rozbehnú aj pravidelné športové súťaže, kultúrne podujatia, na ktoré bude môcť centrum využívať účelové zariadenia mesta.
"CVČ sa má vo výraznej miere podieľať na tvorbe a príprave podujatí, ktoré bude organizovať mesto. Podobné zariadenia fungujú v okolitých mestách, nevidíme dôvod, prečo by sme takéto zariadenie nemohli mať aj u nás," zdôraznila Dercová.
Počet zamestnancov zatiaľ nie je známy, všetko bude závisieť od záujmu a postupného rozbiehania centra. Určite však budú kmeňoví pracovníci a ďalší budú pracovať ako externisti. Svidnícke základné školy navštevuje približne 1400 žiakov, v materských školách je zapísaných okolo 350 detí a okrem toho sú tu aj stredné školy.
 

Vyberte región